(Web) Shop to Love: ChoufMoi

“Salam aleikum” (Groet in het Arabisch) en welkom in de magische wereld van ChoufMoi. ChoufMoi betekent letterlijk “Kijk (Arabisch) Mij (Frans)”. Het is een (web)shop vol met leuke accessoires en productjes uit Marokko. Het gezicht achter ChoufMoi is de lieve Rachida.

images

Rachida is geboren in Neerpelt, woont nu al een hele tijd in Hasselt samen met haar man en kinderen, maar heeft Marokkaanse roots waar ze duidelijk trots op is.

Ze is dan ook al heel vaak in haar thuisland op vakantie geweest en telkens als ze daar was, ontmoette ze er heel leuke mensen die vanalles konden. Maar daarnaast kon ze niet om met de armoede die er, nu nog steeds, in het land heerst. Ze vroeg zich af hoe ze deze mensen kon helpen. Ze heeft heel lang nagedacht over hoe ze hierin kon helpen. Na 15 jaar kwam het idee om een webshop op te richten. Een webshop waar ze handgemaakte spulletjes straight from Morocco aanbiedt.

Rachida werkt samen met enkele ateliertjes in Marokko waar 80% werkt met kansarme vrouwen , weduwen, vrouwen waarvan hun man in de gevangenis zit, gescheiden vrouwen, … Zo krijgen zij kansen op een beter leven doordat ze nu een loon krijgen. Zij kent alle mensen uit de ateliertjes persoonlijk. Dit vindt ze erg fijn maar ook heel belangrijk. Ze weet precies wat ze heeft aan deze mensen en vertrouwt er dan ook 100% op. Ze kan er prima mee overleggen en samenwerken zodat ze steeds de allermooiste spulletjes aan haar klanten kan aanbieden.

IMG_3465

Alle spulletjes die door ChoufMoi worden aangeboden heeft Rachida zelf uitgekozen. Ze reist enkele keren per jaar naar Marokko om daar uit te zoeken wat ze ons wil aanbieden. Ze heeft inspraak bij het kiezen van de materialen, de kleur van het product, … Enkel bij de handtassen werkt ze samen met Martine Hillen. Dit is een Belgische vrouw die in Marrakech woont. Zij kiest de kwaliteit van het leer en vaak het model van de handtassen. Maar Rachida heeft ook hier haar eigen inbreng en kan op elk moment Martine vragen om wat te wijzigen. Martine Hillen is de oprichtster van Anvers, een merk dat destijds in de mode naam had gemaakt, met een agent in Tokyo, New York, Antwerpen, Brussel,… maar uiteindelijk toch failliet is gegaan. Hierdoor heeft ze wel de kneepjes van het vak geleerd, waardoor Rachida haar nu 100% vertrouwd. Maar zoals eerder vermeld, woont Martine nu in Marrakech waar ze het label M’H heeft opgericht. Via ChoufMoi kan je dus mooie handtassen van deze Belgische ontwerpster vanuit Marrakech bestellen.

IMG_3459
De handtassen van Martine Hillen

Rachida laat altijd eerst proefstukjes maken van alle productjes die ze wil aanbieden op ChoufMoi. Wanneer deze goed zijn, plaatst zij haar bestelling bij de ateliers. Vanaf het moment dat alles klaar is, gaat ze nog eens terug naar Marokko om, samen met de agent die alles verscheept, alle papieren ivm douane ed. te regelen. Dan wordt alles verzameld en verpakt waar Rachida bij is, zodat zij zelf ook ziet wat er precies naar België verstuurd wordt en of alles in orde is.

Van in het begin heeft Rachida alles zelf uitgedokterd om erachter te komen wat de beste manier was om alles te regelen. Omdat zij maar een kleine handelaar is, en haar hoeveelheden nog te klein zijn om naar de grote transportbedrijven te stappen, is zij op zoek gegaan naar een agent in Marokko die alle papieren ivm de transport regelt. Zo kan zij zich concentreren op de ateliers in Marokko en ChoufMoi hier in België.

Naast de webshop heeft Rachida ook elke zaterdag een PopUpStore in Hasselt. Hier kan je alles wat er op de webshop staat in het echt bekijken en eventueel kopen. Hier is zij vorig jaar in december mee begonnen. Ze opende toen haar deuren een 8-tal dagen voor de feestdagen. Vanaf september 2013 is zij iedere zaterdag van 14u – 18u geopend. Nu met de feestdagen die eraan komen is zij niet enkel op zaterdag maar ook op vrijdag en zondag open. (Vrijdag 13/12 – Zondag 15/12 & Vrijdag 20/12 – Zondag 22/12) Wanneer ze merkt dat de PopUpStore genoeg klanten mag ontvangen, wil ze vanaf februari deze opnieuw elke zaterdag openen.

IMG_3454 IMG_3451 IMG_3452 IMG_3453

IMG_3458 IMG_3457 IMG_3456

Net zoals ik bij Babs van Paplou deed, vroeg ik ook Rachida wat zij uit heel de winkel zou uitkiezen om te kopen. Ze liet mij het armbandje zien wat ze droeg. Een zilver armbandje met een zwarte knoop in. Deze knoop wordt in Marokko gebruikt op kleren. Heel mooi!

IMG_3494

Ikzelf kreeg van Rachida 2 mooie armbandjes cadeau omdat ik over haar een artikeltje wou schrijven op mijn blog. Wauw, mijn eerste cadeau’tje als ‘blogster’ ;-) Deze nam ik met beide handen aan, wie wil er nu geen armbandje, handmade uit Marokko? Nog eens bedankt, Rachida!

IMG_3498IMG_3472

IMG_3497

Maar de webshop en de PopUpStore zijn niet het enige wat ChoufMoi inhoudt. Je kan Rachida ook op een avond bij je thuis laten komen en jou en je vriend(inn)en in een Marokkaanse souk (markt) laten wanen. Zo een avond heeft dan ook de toepasselijke naam “Soukparty”. Rachida laat je kennis maken met de Marokkaanse cultuur door Marokkaanse thee en koekjes, een powerpoint met informatie en persoonlijke foto’s uit Marokko en natuurlijk al haar spulletjes die ze aanbiedt in haar webshop en PopUpStore. Vorige week zaterdag mocht ik zo een Soukparty meemaken en het was heel gezellig. Het leukste vond ik dat er niet enkel de spulletjes zijn om te kunnen kopen, maar dat je ook nog zoveel informatie krijgt over Marokko en door de thee en koekjes het land ook even echt ruikt en proeft. Als je ook graag zo een Soukparty wil organiseren, vind je alle info hier.

IMG_3489
Rachida geeft uitleg bij de powerpoint

IMG_3487

IMG_3479IMG_3483

IMG_3480IMG_3478

IMG_3485
Lekkere Marokkaanse thee met koekjes, Hmm !

Op de Soukparty bestelde ik een kookboek, gevlochten armbandje en een mooi kettinkje. Foto volgt van zodra ik mijn bestelling ontvang :-)

Momenteel heeft Rachida naast dit alles nog een fulltime job. Maar ze heeft wel het verlangen om haar PopUpStore als fulltime job te doen. Ze houdt van alles wat met ChoufMoi te maken heeft. Het is hard werk, maar ze doet het echt met passie en plezier. Dat is ook haar drijfsfeer om hiervan haar fulltime job te maken.

Wat Rachida zelf kwijt wou over Choufmoi is het volgende : Alles is handmade, met heel veel liefde en zorg gemaakt. Wanneer iemand iets koopt bij Choufmoi wordt er een uniek stuk in huis gehaald mét een gevoel in.

Dit alleen vind ik al reden genoeg om al eens vaker te kijken wat Rachida allemaal uit Marokko heeft meegebracht. In januari gaat ze trouwens terug naar Marokko om alles voor de lente en de zomer te bestellen, ik kan al niet wachten wat er allemaal gaat bij komen!

Ik kan alleen nog maar zeggen : Doe zo voort Rachida, ik vind het heel mooi dat je met ChoufMoi andere mensen de kans geeft op een beter leven! Ik ben fan!

Alle info :

Website

PopUpStore :

Thonissenlaan 6, 3500 Hasselt

Openingsuren :

Vrijdag 13 december van 13u30 tem 18u

Zaterdag  14 december van 13u30 tem 18u

Zondag 15 december van 13u30 tem 18u

Vrijdag 20 december van 13u30 tem 18u

Zaterdag 21 december van 13u30 tem 18u

Zondag 22 december van 13u30 tem 18u

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s